
Viziunea joacă un rol capital în proiectele de strategie. De fapt, fără viziune nici nu se poate porni un proiect de strategie pentru că nu știi unde trebuie să duci firma. Pentru că viziune exact asta înseamnă: să vizualizezi cum va arăta firma într-un anumit moment în timp (cuvântul vine din latinește, visionis).
Ca să poți formula o viziune coerentă, ai nevoie de următoarele elemente:
Să știi / să înțelegi – ce nevoi acoperă firma ta și ce nevoi va acoperi în continuare. Cine sunt clienții, ce nevoi au, cum acoperă firma ta nevoile cu pricina. Să știi care sunt nevoile principale și care sunt cele auxiliare (cele auxiliare fiind cele pe care trebuie să le acoperi, altfel clientul nu vine la tine nici pentru acoperirea nevoilor principale)
Să-ți propui scopuri ale firmei tale, scopuri care pot fi exprimate cu cifre: câți clienți, câți bani, în cât timp, etc.
Să te gândești cu ce resurse vei face lucrurile de mai sus. Ce ai la dispoziție, ce poți obține (ce poți cumpăra, ce poți împrumuta, pentru cât timp, etc.). Resursele pot fi la nivel financiar, de echipamente, dar, mai ales, oameni. unda dintre resursele esențiale este inovația. Inovația face parte din declarația strategică a oricărei companii, iar pentru inovație ai nevoie de inteligență (singura resursă care se regenerează mai mult decât a fost folosită).
Astfel, folosind cele trei elemente – nevoi, scopuri, resurse – vei reuși să creezi o viziune simplă și clară a companiei. În mod evident, orice antreprenor sau director de companie are o viziune în minte, ăsta este scopul pentru care face compania. Definirea ei poate fi greoaie, dar, în același timp este foarte importantă, mai ales pentru companiile care au depășit nivelul antreprenorial – personal. Prin definirea unei viziuni poți arăta partenerilor și angajaților direcția către care vrei să îndrepți compania. Le poți arăta lumina de la capătul unui eventual tunel. Le spui pentru ce muncesc și care este scopul comun la care toți se angajează. În cazul în care sunt necesare procese sau proiecte de schimbare, toți vor ști scopul pentru care se face schimbarea, pentru că există viziunea care este lumina care ghidează compania.
De asemenea, pentru manager, viziunea este importantă pentru că astfel poate să face diferențierea dintre deciziile strategice și cele operaționale, inclusiv dintre clienții strategici, importanți, și ceilalți.
Așadar, vă sfătuiesc din inimă să încercați să definiți o viziune pentru companiile voastre, o viziune la care să-i faceți să adere pe toți cei pe care-i vreți alături.
Succes în business!