Site Loader
0
remarci despre managementul financiar

5 remarci despre analiza financiară prin care îmi doresc să vă arăt că nu este chineză, dar nu este nici ceva simplu de care să ne putem lipsi.

1. Analiza financiară e previziune

Analiza financiară este folosită pentru previziune, să înțelegi ce se va întâmpla. Evident că nu putem prezice viitorul, dar putem încerca să estimăm anumite comportamente pentru viitor. Putem să-l construim cu întrebarea “dar dacă” și să lăsăm deschise toate opțiunile pentru toate răspunsurile. Trebuie să ne întrebăm cum vor lucra banii noștri în viitor, cum vom lucra noi cu banii noștri sau ai altora și cum vom face alți bani.

2. Analiza financiară e mai mult decât cash flow

A doua din cele 5 remarci despre analiza financiară se referă la cash flow / fluxul de numerar. Un cash flow înseamnă să știi când ai de primit bani și când ai de plătit bani. Este, dacă vreți, un calendar financiar. Sigur, lucrurile sunt puțin mai complicate de atât. Pentru a vedea care sunt fluxurile de bani sunt diverse metode de calcul folosite de antreprenori, de bancă, etc.; în esență rămâne un calendar previzionat de încasări și plăți. Analiza financiară e mai mult decât atât. Înseamnă indicatori financiari, atenție asupra sănătății financiare a firmei, evaluarea permanentă a investițiilor, urmărirea lor, etc. Un cash flow corect trebui să combine cash flow-urile tuturor investițiilor și cele generaliste într-un master.

3. Analiza financiară trebuie făcută înainte de investiție

Investiția comportă un mare risc. Se alocă o sumă mare de bani, certă, pentru niște venituri viitoare incerte (chiar dacă managementul le consideră certe, ele devin certe în momentul în care banii sunt în cont, până atunci nu sunt). Drept pentru care, analiza investiției trebuie să fie făcută înainte de a plasa banii. După, poate fi prea târziu.

4. Analiza financiară e activitate permanentă

Sigur că este. Cash flow-ul trebuie urmărit săptămânal, investițiile trebuie urmărite permanent, la fel stocurile (stocurile sunt un element de mare risc, cel puțin pentru faptul că sunt bani blocați și că se pot devaloriza foarte rapid, în funcție de cererea de pe piață). De aceea, nu poți spune că faci analiza investiției la început și apoi vezi cum merge. Analiza investiției se face permanent și, dacă lucrurile ies din schemă, trebuie schimbați parametrii investiției (dacă mai este posibil)

5. Analiza financiară necesită atenție din partea managementului

Permanentă. Aceastea este a 5-a din cele 5 remarci despre analiza financiară. Este vorba despre sănătatea firmei, despre îndatorare. Banii într-o firmă sunt ca sângele pentru om. Totul trebuie analizat și urmărit și nu doar de directorul financiar, ci și de manager. Permanent trebuie raportat managerului, atât ca el să știe că lucrurile merg bine, dar, mai ales, când becurile roșii încep să se aprindă.

Acestea snt cele 5 remarci despre analiza financiară pe care am vrut să vi le supun atenției.

Vă doresc succes în business!

Post Author: Alin Ivan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.