Site Loader
0
analiza investițiilor

Management financiar înseamnă administrarea banilor firmei și a investițiilor. Înseamnă urmărirea fluxului de numerar, evaluarea investițiilor, analize de eficiență, scenarii.

Urmărirea fluxului de numerar este esențial pentru orice companie, de orice dimensiuni. Trebuie atenție la fiecare încasare pentru a nu rămâne în urmă cu plățile. De aceea este important un tabel simplu care să vă arate câți bani aveți de încasat și cât de plătit într-o perioadă (de regulă săptămânal) și câți bani aveți la finalul săptămânii. Este important să nu încurcați cash-ul cu profitul, sunt două chestii diferite. Pe scurt, dacă faceți o factură faceți profit, dar dacă factura nu este încasată, nu aveți cash. Iar dacă aveți profit, chiar dacă nu aveți cash, aveți de plătit impozit la stat.

Investiția înseamnă alocarea unei sume foarte mari de bani pe o perioadă îndelungată de timp în scopul recuperării ei integrale, plus profit. Având în vedere că investițiile se fac pentru perioade care depășesc, de regulă, un an și că nimeni nu știe cum va arăta viitorul, putem înțelege că investițiile au un grad ridicat de risc comparativ cu cheltuielile curente.

Atunci când trebuie făcută o investiție, este necesară o planificare detaliată a investiției. Această planificare conține răspunsul la mai multe întrebări.

În primul rând, trebuie să știm dacă este o investiție neapărat necesară, sau una care este doar la nivel dezirabil. Apoi, trebuie să știm dacă este o investiție nouă sau una de înlocuire. Am detaliat ideea asta mai sus. Apoi, trebuie să răspundem la întrebarea dacă este o investiție care aduce bani de o manieră directă sau una indirectă. Apoi, trebuie să decidem care este modalitatea de finanțare a investiției. Există variante ale investiției? Cât de curând și cât de târziu se poate face investiția? Altfel spus, există foarte multe lucruri care trebuie luate în considerare atunci când decidem să facem o invesitiție.

Puteți descărca cursul de managementul investițiilor

Să le luăm puțin pe rând și să le explicăm pe fiecare:

Investiție necesară sau dezirabilă

Trebuie definit dacă este o investiție necesară producției  / livrării de servicii, din mai multe motive:

  1. Clienții cer ceva ce nu se poate produce decât dacă există această investiție
  2. Concurența livrează ceva și, dacă nu există această investiție, există riscul rămânerii în urmă
  3. Avem niște furnizori de materii prime care nu pot fi prelucrate decât dacă există această investiție
  4. Fluxul de producție este incomplet sau instabil fără această investiție

Indiferent care din cele 4 motive de mai sus exsită (sau o combinație din cele patru), atunci investiția devine necesară.

Altfel stau lucrurile atunci când investiția nu este necesară, dar este dezirabilă. Nu doar managementul este cel care dorește investiții ne-necesare, dar și alte departamente. Este treaba controlling-ului să decidă și să recomande managementului dacă investiția cu pricina este necesară sau este doar o jucărie. Imaginați-vă că departamentul de contabilitate cere anumite laptop-uri din ultima generație. Poate fi necesare pentru prelucrarea unor cifre multe și complexe, dar, în același timp, pot fi și o nouă jucărie.        

Investiție nouă sau de înlocuire

În general, investițiile noi sunt și investiții strategice. V-ați dat seama că nu este suficient ce aveți acum și vreți să vă extindeți portofoliul de produse / servicii și / sau vreți să vă dezvoltați portofoliul actual (numeric, vorbind), vreți să intrați pe alte piețe.

Investițiile noi trebuie să fie foarte atent analizate (veți vedea mai jos) pentru că au un grad mare de risc. Referitor la investițiile noi, există trei grade de noutate ale investiției:

  1. Investiție nouă pentru firma respectivă. Gradul de risc este scăzut, există astfel de investiții la alte firme. Pe baza succesului sau a insuccesului lor, există niște antecedente.
  2. Investiție nouă pentru industria cu pricina sau pentru țara respectivă. Aici este un grad de risc mai mare decât în cazul precedent. Nimeni în industrie sau în țară nu are o asemenea investiție. Acest lucru poate fi un avans extraordinar în fața concurenței, dacă piața acceptă produsele / serviciile realizate cu această investiție. Pe de altă parte, însă, dacă produsele / serviciile nu sunt acceptate de piață, ați rămas cu o investiție pe care trebuie să o adaptați unui flux de producție pentru care nu este gândită (inițial). Asta înseamnă bani cheltuiți suplimentar pentru adaptare și nerecuperarea banilor conform planului inițial.

Investițiile de înlocuire chiar dacă au un grad mai scăzut de risc, comparativ cu cele noi, trebuie analizate cu atenție. Pot fi investiții de înlocuire care au grade mai scăzute sau mai ridicate de eficiență.

Exemplu

Spre exemplu, o firmă căreia i-am acordat consultanță, avea patru angajați (câte doi în fiecare shimb) care lucrau la ambalare. S-a pus problema schimbării acestor patru angajați cu un echipament care să facă ambalarea. Ehipamentul cu pricina era foarte scump. Amortizarea echipamentului, pe lună, era echivalentă cu salariul a trei oameni care ar fi muncit la ambalare. Așadar, dacă decizia ar fi fost înlocuirea celor patru oameni cu aceast echipament s-ar fi făcut economie echivalentă cu un salariu. Până la urmă, însă, managementul firmei a renunțat la ideea achiziționării acestui echipamnet pentru că investiția ar fi însemnat un cash flow negativ foarte mare (realizarea investiției) care s-ar fi recuperat treptat, în timp ce salariul celor patru oameni se plătea lună de lună și nu era un efort foarte mare (comparativ cu investiția).

Suplimentar, a contat costul banilor, adică faptul că banii sunt blocați în investiție până la recuperrea lor (vezi la metode dinamice de calcul a investiției). Foarte puțin a contat și aspectul social, în companie nu s-ar fi găsit alt loc de muncă pentru cei patru angajați și ar fi trebuit să fie concediați; pe de altă parte ei erau în companie aproape de la începuturile moderne ale companiei (firma despre care vă vorbesc este o firmă cu vechime foarte mare, dinainte de perioada comunistă).

Puteți descărca cursul de managementul investițiilor

Din acest exemplu înțelegeți că și pentru investițiile de înlocuire sunt necesare anumite calcule de eficiență. Din aceste calcule vedeți dacă investiția este necesară, în ce măsură înlocuiește vechea investiție, și dacă, până la final, veți decide dacă faceți investiția de înlocuire sau nu. În mod evident, la o privire rece, rațională (adică o privire care privește doar rațiunea de investiție), aspectul social nu ar trebui să conteze. Dar o investiție nu se calculează doar prin prisma calculelor, sunt o serie de variabile necuantificabile care trebuie să fie luate în considerație.

Pot fi inclusiv crearea unor posturi de lucru, crearea unor competențe, prin training, aceste lucruri trebuie să fie luate în calcul. Este ceea ce se numește Total Cost of Ownership (TCO), un aspect despre care vom povesti pe parcursul cursului.

Puteți descărca cursul de managementul investițiilor

Vă doresc succes în business!

Abonează-te aici la newsletter:

Post Author: Alin Ivan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *