
Centrele de cost într-o firmă sunt spații definite geografic, cu funcție unitară și cu buget unitar. Domnul Mircea, pe care-l știți bine din articolele anterioare, se gândește să-și organizeze puțin firma, pentru că a crescut destul de mult pentru un singur om. Așadar, folosind definiția de mai sus, domnia sa se gândește care sunt funcțiunile unitare din firma sa. Identifică trei zone principale:
- Zona cu trambuline pentru sărituri – acesta este un centru de cost care este, în același timp și centru de profit. Ca centru de profit, acest lucru înseamnă că este în legătură directă și nemijlocită cu mediul economic și că obține venituri.
- Mașina de înghețată și băuturi reci – la fel ca primul, și acesta este centru de cost care obține venituri directe, așadar, este și centru de profit.
- Administrația – care înseamnă strict centru de cost. Administrația (cel puțin în cazul firmei domnului Mircea) nu face profit. Finanțarea administrației este asigurată de centrele de cost productive, de centrele de profit.
De ce ar vrea cineva să-și structureze firma pe centre de cost?
- Pentru a analiza performanța fiecărui departament (dacă este structurat pe centre de cost – așa cum este firma domnului Mircea)
- Pentru a analiza performanța fiecărui produs – dacă structurarea pe centre de cost permite acest lucru; dacă nu, atunci trebuie o analiză suplimentară. Este extrem de important de știut ce profit aduce fiecare produs (sau grupă de produse) în parte. Trebuie știut dacă sunt produse care pierd bani (ceea ce este foarte posibil) atunci trebuie să știm câți bani se pierd; dacă nu putem opri producția cu pricina, atunci trebuie să definim ce produs performant îl finanțează pe cel care pierde bani și în ce măsură.
- Pentru a structura costurile care apar. Trebuie să știm care este sursa de finanțare a centrelor de cost neproductive sau a produselor neperformante. Pentru a structura costurile pe centre de cost avem nevoie de ceea ce se numește “chei de repartizare”. Un exemplu de cheie de repartizare este modul de repartizare a energiei electrice: câtă energie consumă fiecare centru de cost, iar, în cadrul centrului de cost, câtă energie consumă fiecare consumator.
Scopul întregii analize este să știm cât costă fiecare produs în parte, inclusiv cu costurile de administrație. Acest calcul o să-l facem în fișierul Excel pe care-l știți, într-un articol viitor.
Kost Kontrol - exerciții
Send download link to:
Vă doresc succes în business!