Site Loader
0
ce se întâmplă când crești producția

Mare parte din antreprenori nu știu ce se întâmplă când crești producția. Nu toate costurile cresc la fel. Sunt costuri care sunt dependente de producție, le denumim costuri variabile, pentru că variază în funcție de producție. Altele sunt statice comparativ cu producția, le denumim costuri fixe. În cazul domnului Mircea, proprietarul standului cu trambuline, creșterea de copii care vin să sară duce doar la creșterea costurilor cu igienizarea după fiecare copil, nu a tuturor costurilor.

Pe de altă parte, apare și reversul. Dacă vei crește producția, profitul nu crește proporțional, așa cum probabil se așteaptă mulți. Profitul crește mai încet, pentru că, o dată cu creșterea producției, cresc anumite costuri. La întrebarea “câți copii trebuie să sară pe trambuline pentru ca domnul Mircea să obțină un profit de 10% peste costuri” sunt sigur că mulți dintre Dvs. ați adăugat 10% la numărul de copii de la break even și v-a dat 3.222 de copii. Așa ar fi, dacă n-ar crește și costurile, dar cresc, cel puțin o parte. De fapt, numărul de copii care trebuie să plătească ca să sară este 3.366 pentru un profit de 10% peste costuri. O creștere de 15% peste break even.

Descărcați mai jos fișierul Excel ca să înțelegeți despre ce vorbesc.

Kost Kontrol - exerciții

Free download

Send download link to:

Dacă numărul de copii ar crește cu 10% peste break even, deci de la 2.929 la 3.222, costurile vor fi de 30.166 și profitul va fi de 2.054, deci raportul profit / costuri va fi de 6%, nu de 10% cum dorește domnul Mircea, proprietarul. Înlocuiți numărul de copii în căsuța <O20> și vedeți cum se schimbă valorile. Evident, rămâne de văzut dacă și vin atâția copii în timpul programului de sărituri. Dar, cu acest calcul, domnul Mircea știe ce se întâmplă când crești producția, ceea ce vă sfătuiesc și pe domniile voastre.

Sigur, dacă domnul Mircea dorește mulți copii și mai cumpără trambuline, atunci sunt costuri care cresc mult mai mult decât proporția creșterii producției. Dar, despre asta, într-o emisiune viitoare.

Pentru moment, să ne ocupăm de contabilitatea firmei domnului Mircea, să vedem ce informații avem în conta și care sunt informațiile suplimentare din calculația de costuri.

Vă doresc succes în business!

Abonează-te aici la newsletter:

Post Author: Alin Ivan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *